diumenge, 31 de maig del 2015

56. Capçalera de l'Onyar (ruta curta)

L'itinerari nº 20 descriu una ruta més llarga d'aproximació a la capçalera de l'Onyar. El final d'aquell itinerari coincideix en part amb el final del que es descriu ara. Però aquest és sensiblement més curt.
La ruta que es proposa aquí, comença i acaba a l'àrea d'esbarjo que, a tocar de l'Onyar, es troba al costat de la carretera de Sant Dalmai a Brunyola, una mica després de passar el pont sobre el riu.

Es un itinerari molt apropiat per fer amb mainada, amb una zona per passar-hi el dia en família, prop de la resclosa d'en Borra.

Desnivell: 40 metres
Distància: 3,9 quilòmetres
Temps: Una hora i un quart.

Es pot seguir la ruta per Wikiloc.


Hi ha prou lloc per aparcar uns quants vehicles, just abans del trencall que mena al Cementiri.

Aparcament                  136m

Prenem el camí que es dirigeix cap al riu i, just abans d'arribar-hi, girem a l'esquerra i anem paral·lels a l'Onyar durant uns minuts. Veiem un primer camp a l'esquerra i, just abans d'arribar al segon, hem de girar cap a l'esquerra, per un corriol poc marcat, i que puja lleugerament.

Corriol                          132m         7'

Al cap de pocs metres, el camí es veu més fresat i, en poc temps, arribem a un de més ample que ve del camp que abans haviem vist a l'esquerra.

Camí ample             140m.       2'      9'

El prenem cap a la dreta, en lleugera pujada. Aquest camí desemboca poc després en una pista més ampla i bona, que porta a Can Turon.

Pista                           158m           6'    15'

Deixem can Turon a la dreta i continuem fins entroncar amb una altra pista (la que va de la carretera de Brunyola i va a l'ermita de Sant Romà).

Pista                           163m        4'      19'

La seguim cap a la dreta durant força estona, deixant algunes desviacions secundàries, fins que arribem a l'Onyar, que creuem per una passera, en un bonic lloc de bosc de ribera. 
Just després, la pista puja i trobem un trencall.

Trencall                     145m       16'     35'

Girem a la dreta i, al cap de molt poc, ens hem de desviar un altre cop per un camí a la dreta.

Camí                        150m      2'      37'

Seguim aquest camí, deixant alguns trencalls menys evidents. Passem per un bonic bosc de roure pènol, per una esplanada arbrada...



... i arribem a l'alçada de la Resclosa d'en Borra.

Resclosa                    143m       11'    48'

Aquí podem baixar a peu de resclosa, on es fa una gorga, apta pel bany. Seguim després al llarg d'un bonic prat, tenint sempre el riu a la nostra dreta...

...fins arribar a un pal indicador.

Indicador                     136m     4'      52'

Ens desviem a l'esquerra, per anar a veure la Bassa de CanTuron.

Bassa                       145m      2'     54'

Retornem després al camí que acabem de deixar...

Indicador                    136m        1'     55'

... i continuem al costat de l'Onyar, que ja ens acompanyarà fins acabar la caminada, enmig d'un paisatge molt agradable i ombrívol.
Al cap d'una bona estona, passem per un pont de fusta, una torrentera i veiem a la dreta una passera de pilones de formigó, que ens permet travessar el riu sense dificultat.

Passera                         132m      19'     1h 14'

Just a sobre, tenim l'aparcament de vehicles.


1 comentari:

  1. Jo he fet la caminada desde Viloví d'anada i tornada 15km. He trobat el camí molt enfanganós i prou dur de mantenir l'equilibri. No obstan això, he gaudit molt del entorn.

    ResponElimina