diumenge, 4 de maig del 2014

42. Mare de Déu del Puig d'Elena, des de La Barroca

L'altiplà de La Barroca s'extén, aproximadament, des de l'església de Sant Andreu de la Barroca fins l'ermita de Sant Roc de la Barroca, just a sobre del característic cingle arrodonit, semblant al d'El Far, però de menors dimensions. És el cingle que tanca la vall del Llémena pel sud-oest.

El recorregut que seguirem surt de La Barroca, entre Can Terme i l'església de Sant Andreu, a la pista que procedeix de la carretera Gi-531, una mica abans d'arribar a Sant  Esteve de Llémena. 
El desnivell és més marcat del que és habitual en aquest blog, però no presenta grans dificultats perquè la pujada es fa de manera continuada, amb algunes rampes una mica fortes.
Sí que és més costeruda la baixada des de l'ermita del Puig d'Elena, en un parell de trams. S'aconsella no fer-la si els turmells o els genolls no estan gaire en forma...

Desnivell: 178 metres
Temps: Menys de dues hores.
Distància:  6,3 quilòmetres

També es pot seguir la ruta per Wikiloc.


Podem deixar el vehicle en una cruïlla, just després de passar el Torrent del Bruguer.

Cruïlla Torrent                      382m


Passera sobre el torrent













Seguim la pista de la dreta, que puja una mica. Aviat veurem, a la nostra dreta, un prat i l'església de Sant Andreu de la Barroca.

Sant Andreu                  386m         2'

Continuem per la pista. Veiem una casa abandonada a l'esquerra, una mica enlairada. i passem per sota d'una línia elèctrica en una corba tancada cap a la dreta.

Corba sota línia                   415m            8'         10'

Seguim guanyant alçada per la pista, fins arribar al coll de Puliol, cruïlla de pistes i corriols.

Coll de Puliol               454m          15'       25'

Aquí hem de deixar la pista per agafar un corriol que surt a la nostra esquerra, uns metres abans de la cruïlla de pistes. 
Aquest tros de camí es empinat, amb lloses de pedra, però molt bonic.
Passarem un altre cop per sota de la línia elèctrica d'abans, i arribarem a una pista.

Pista                            505m           14'      39'

La seguim en pujada suau, i aviat trobem una cruïlla senyalitzada: seguirem per la dreta l'indicació cap a "Santa Lena"...

Cruïlla                           515m         3'          42'

... fins arribar al Puig d'Elena i l'Ermita de Sant Maria.

Puig d'Elena              560m         12'       54'

Es tracta d'una ermita del s. XIII, amb porxo i airós campanar. Sempre és oberta: només cal retirar la cadena que ajusta la porta, i tornar-la a posar quan marxem.
Sortirem per un camí marcat, que baixa al costat d'un aljub.

Hem de baixar amb cura, perquè el pendent és força pronunciat en alguns trams. Arribarem a un ample coll. A la dreta de dues alzines trobem la bassa de les granotes.

Coll                               479m         13'    1h 7'

Els camins que surten al davant, porten a l'ermita de Sant Roc, al final del cingle (hi ha un cartell amb senyalitzacions): són dos quilòmetres (anada) i la vista des d'allà és impresionant. Avui, però, seguirem per l'esquerra. A partir d'aquí el camí és força ample, sovint amb paviment de roca natural, que sembla posada per la mà de l'home.
A l'alçada de Can Buc, masia abandonada que ens queda a l'esquerra i que es troba molt coberta de vegetació, veiem una monjoia a la dreta: és l'origen del corriol que baixa directament a Sant Martí de Llémena.

Monjoia                        454m          8'       1h 15'

Nosaltres continuem recte, baixant per la pista. Després d'una estona, arribem a l'inici d'un camp força gros. D'aquí també surt un corriol a la dreta que mena a Sant Martí de Llémena

Corriol                         382m          27'      1h 42'

Seguim per la pista que surt cap a l'esquerra i arribem finalment a la cruïlla on hem deixat el vehicle.

Cruïlla Sant Andreu             382m      7'      1h 49'




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada