dimecres, 29 de maig del 2013

16. Sant Mer


L'ermita de Sant Mer, situada entre Santa Llogaia del Terri i Les Olives de Vilademuls, és el lloc on, segons la tradició, va viure Sant Mer i on fou trobada la tomba del sant en 1627.
Ermita de Sant Mer

"Sant Mer és un personatge d'origen narbonès. Fou monjo i abat del monestir de Banyoles. Cansat de les multituds que acudien a ell pels nombrosos miracles que obrava, es va retirar a la solitud on hi ha edificada l'ermita de Sant Mer. Va morir en aquest lloc el 827. El segle XIII ja hi havia una petita església romànica; més tard, el segle XVII (a la llinda d'una porta lateral hi ha gravada la data 1633) es va construir l'actual ermita (...)".

Podeu llegir més coses sobre Sant Mer aquí.
L'aplec, que es celebra el diumenge següent al 27 de gener, reuneix milers de persones.



L'itinerari el farem tot sortint des de Santa Llogaia del Terri. També és molt factible des de Les Olives. Per arribar a Sta. Llogaia, es pot anar des de Medinyà o des de Cornellà del Terri.
És un recorregut de poc desnivell, per terreny de camps i boscos.

Temps: Una hora i quaranta minuts.
Desnivell: 70 metres.
Distància: 6,1 quilòmetres.


Es pot seguir la ruta per Wikiloc.



Venint de la carretera de Medinyà a Cornellà del Terri, ens desviem pel trencall que va al nucli de Santa Llogaia del Terri. Podem deixar el vehicle a la Plaça de la Vila, prop de l'església.

Plaça de la Vila         84m

Sortim tot seguint la carretera que portàvem (indicació "Sant Mer 1,5 km"), asfaltada i en lleugera pujada continuada. Deixem a la dreta el Mas Blanc i arribem al trencall que mena a Can Planes.

Can Planes               130m        19'

Tot seguit trobem una cruïlla en un coll senyalitzat.

Coll                               137m          4'        23'

L'asfalt s'acaba i, després de gaudir de la vista, continuem per la dreta, fins arribar a la cruïlla següent, també amb indicadors.
Cruïlla (esq.)              146m           5'        28'

Després d'una baixada una mica forta i amb un parell de corbes pronunciades, arribem a Sant Mer. La pista asfaltada que baixa a l'esquerra va cap a Les Olives.
Sant Mer                      103m           7'        35'

Just al costat de la porta de l'ermita trobem una font amb aixeta. Darrere, i una mica més avall, passa la línia del tren d'alta velocitat.
Desfem el camí fins la cruïlla anterior, ara en pujada.
Cruïlla (esq.)              146m           9'        44'

El camí, que en aquest tram coincideix amb el Camí català de Sant Jaume, passa per una carena, alternant bosc i conreus. De tant en tant la vista s'obre cap a la dreta o l'esquerra.
La primera cruïlla que trobem a la dreta és la que porta a Can Soldat, Can Fabrica i Sta. Llogaia. Es pot utilitzar en cas de voler escurçar l'itinerari,
Cruïlla Can Soldat     149m      5'        49'

Seguim recte i trobarem al cap de no gaire la primera de dues cruïlles que menen a Cal Pebrot i, després, també a Les Olives.
Cruïlla Cal Pebrot     140m     5'       54'

La següent cruïlla a la dreta la deixem, tot i que s'uneix després al camí que agafarem tot seguit.
Cruïlla (recte)             140m          5'       59'

Immediatament, trobem una cruïlla de quatre camins.
Cruïlla (dreta)            139m          1'       1h

Seguim, en baixada, per la dreta, fins que passem per un mas, Can Quer. El camí travessa paratges molt macos, barreja de bosc, rieres i camps, amb sensació d'aïllament i alguns punts de vista bonics.
Al fons, Rocacorba
Uns minuts després de can Quer, un camí a la dreta ens portaria a Can Fabrica, escurçant així el recorregut total. Si no l'agafem, arribarem al veïnat de Querol.
Querol                         117m        26'        1h 26'

El conjunt d'edificacions inclou, a la dreta, una casa de turisme rural. Trobem la sortida cap a l'esquerra del conjunt de cases, deixant a l'esquerra Can Bayés.

Passem al costat del riu Terri, fins arribar a la carretera asfaltada.
Carretera                    77m           7'         1h 33'

La seguim cap a la dreta i en poc temps arribem a la Plaça de la Vila de Santa Llogaia.
Sta. Llogaia              84m            4'         1h 37'



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada