dimecres, 15 de maig del 2013

13. L'Illa dels Salzes

L'Illa dels Salzes ja no existeix (la dinàmica fluvial l'ha fet desaparèixer), però conserva tot l'encant i una notable riquesa de flora i fauna.
El passeig que proposem és bastant curt (poc més de tres quilòmetres) i ben planer. 
 Petit plafó informatiu
Durant la part més interessant de l'itinerari hi ha petits plafons que ens expliquen les característiques d'arbres i animals (aus i peixos) de la zona. Tot això fa que sigui especialment indicat per anar-hi amb nens, que podran aprendre nocions elementals de fauna i flora.
Els salzes que donen nom a l'antiga illa hi són presents. Però, a més, el terreny l'ocupen, sobretot, plantacions de plataners i de pollancres.
El recorregut al costat del riu Ter va pel seu marge dret, just a l'altra banda del camí ressenyat en l'itinerari 12.

Cal anar a Celrà i fer l'entrada pel polígon industrial, pel carrer del Ter. Quan veiem a la dreta el primer carrer que surt de la carretera, ens hem de desviar a l'esquerra per un camí. A 200 metres hi ha un petit aparcament herbat a l'esquerra del camí, amb un plafó explicatiu.

Desnivell:   6 metres 
Temps:   Menys d'una hora.
Distància:  3,5 quilòmetres aproximadament.

Es pot veure la ruta a Wikiloc.


Deixem el vehicle a l'aparcament...

Aparcament            48m

 i, després de llegir el plafó explicatiu, seguim la pista cap a l'esquerra durant uns pocs metres. 

Trencall                     48m          1'

En aquest primer trencall cal seguir per la dreta. N'hi ha un altre pocs metres més endavant.

Trencall                   48m          1'        2'

Em aquest segon trencall seguim recte  i veiem que per la dreta se'ns ajunta un canal de rec que ens acompanyarà uns quants minuts.
Entrem en una frondosa plantació de pollancres

I quan estem al bell mig d'aquesta, veiem un corriol senyalitzat que surt cap al'esquerra.

Corriol                      47m      6'       8'

Si seguim pel corriol de l'esquerra, passarem per un antic abocador regenerat i, en quatre minuts tornarem a trobar la pista principal. Aquest corriol es veu massa deixat, amb herbes molt altes i ortigues abundants...  Si no volem aventures, seguirem per la pista.
Quan ja hem deixat el bosc de pollancres i passem per una plantació de plàtans, trobem el corriol d'abans, que se'ns ajunta per l'esquerra i, poc després, un trencall cap a l'esquerra, que cal agafar.

Trencall                   45m         7'      15'

Aquest caminet ens introdueix en una àrea informativa, amb un plafó, un lloc per aparcar bicicletes, un parell de bancs i un mirador sobre el Ter, amb una vegetacio tan alta que li impedeix exercir la seva funció.

Aquí hem d'agafar el camí que surt a l'esquerra i que, durant uns tretze minuts, recorre el frondós bosc de ribera del Ter. 

Tot aquest tram de l'itinerari transcorre pel que era l'antiga illa, i és on trobarem petits plafons informatius sobre la flora i la fauna.
A l'esquerra tenim les aigües del Ter, que tot sovint no sentim pel soroll de l'autopista que passa al altre cantó del riu.
Quan trobem un trencall...

Trencall                   42m           7'         22'

...seguim per l'esquerra. Si anem per la dreta, arribariem a la pista principal, que agafarem d'aquí a pocs minuts, quan el nostre camí acaba en aquesta pista.

Pista                         44m       6'         28'

La seguim cap a la dreta i emprenem el camí de tornada. Continuem caminant encara pel territori de l'illa. 
I si anem en plena eclosió de la primavera (cap a mitjans de maig), la plantació de petits plàtans que tenim a l'esquerra ens pot oferir aquest bonic tapís de roselles:

Seguim la pista i trobarem l'àrea informativa amb plafó on ens haviem desviat a l'anada.

Àrea informativa     45m       9'       37'

Continuem per la pista, passem pel bosc de pollancres, tornarem a veure el canal d'aigüa, ara a la nostra esquerra, i arribarem finalment a l'aparcament.

Aparcament           48m       16'      53'


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada